Alt om kunst, kreativitet og kreative uddannelser og hobbyer

Kreative uddannelser

Forfatterskolen – gør kreativ skrivning til en levevej

Er du god til at jonglere med ord, og vil du gerne gøre det til en levevej, så kan du søge ind på Forfatterskolen i København. Det er en toårig kunstnerisk uddannelse, hvor du kommer til at sidde på et lille hold sammen med 5-7 andre forfatterskoleelever. Her får I undervisning af erfarne forfattere og lyrikere, som deler ud af deres viden. I skal lave en masse skriveøvelser, hvor I giver hinanden feedback – alt sammen med det formål at opøve jeres bevidsthed om, hvad I skriver, hvordan I skriver, og hvordan I kan blive bedre til det. Uddannelsen er SU-berettiget og foregår i Forfatterskolens undervisningslokaler i det indre København.

Populær og omdiskuteret uddannelse

Forfatterskolen er en eftertragtet uddannelse, som hvert år modtager mange ansøgninger fra håbefulde unge forfatterspirer. Men det er som sagt kun en håndfuld elever, der bliver optaget. Siden forfatterskolen blev etableret i 1987 af Poul Borum, Per Aage Brandt og Ulla Ryum har der været diskussioner om, hvorvidt man kan uddanne sig til forfatter eller ej. Flertallet af danske forfattere har ikke gået på forfatterskole. Men samtidig er der også en del af de forfattere, som har gået på skolen, som i dag er anerkendte forfattere. Det gælder fx Helle Helle, Kirsten Hamman, Yahya Hassan, Josefine Klougart, Jonas Eika Rasmussen, Asta Olivia Nordenhof, Lone Hørslev, Bjørn Rasmussen og Theis Ørntoft. Der har flere gange været blæst om forfatterskolen, bl.a. i 2015, hvor litteraturforsker Mette Høeg angreb Forfatterskolen for primært at optage unge kvinder, som efter Mette Høegs mening er selvoptagede og kropsfikserede eller har psykiske problemer, men som ikke har noget på hjerte. Det udløste et ramaskrig, hvor de fleste litteraturanmeldere og forlagsfolk tog de unge kvindelige forfatteres parti, og Mette Høeg fik kun sparsom opbakning i sin kritik. I 2018 blev rektor Jeppe Brixvold fyret i forbindelse med en ekstern undersøgelse om sexchikane og upassende opførsel på Forfatterskolen. Bestyrelsen begrundede fyringen af Brixvold med, at man ville skabe ro på skolen, men flere elever mente, at fyringen af Brixvold var ubegrundet. I dag er Ursula Andkjær Olsen rektor på Forfatterskolen.

Søg ind

Har du noget på hjerte, og er skrivningen for dig en nødvendighed, så kan Forfatterskolen give dig en række redskaber til at blive meget bedre til at skrive. Du får samtidig et netværk af forfatterkolleger og andre folk fra bogbranchen, som kan hjælpe dig med at få dine digte eller romaner udgivet. Du kan læse mere om optagelsesproceduren på Forfatterskolens hjemmeside. Vil du gerne øve dig, før du søger ind på Forfatterskolen, så kan du fx søge ind på Skrivelinjen på en af landets højskoler. Blandt andet Testrup Højskole og Vallekilde Højskole tilbyder skrivelinjer for forfatterspirer, som gerne vil blive dygtigere til faget.

You May Also Like