Alt om kunst, kreativitet og kreative uddannelser og hobbyer

Kreative uddannelser

Kunstakademiet – kreative og krøllede hjerner

Det Kongelige Danske Kunstakademi blev grundlagt helt tilbage i 1754 og her har nogle af landets største kunstnere, bl.a. billedhuggeren Bertel Thorvaldsen og maleren C.W. Eckersberg gået. I dag tilbyder Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedskoler en 3-årig bachelor i Fine Arts og en 3-årig master i Fine Arts. Undervisningen er praksisorienteret, og der en tilknyttet en professor, som de studerende bliver vejledt af. Man kan vælge mellem Billedhuggerskolen, Medieskolen, Skolen for maleri og billedbaserede praksisser eller Skolen for konceptuelle og kontekstuelle praksisser. Her kan man så specialisere sig inden for den kunstretning, som man gerne vil fordybe sig i. På Kunstakademiet møder du andre ligesindede som også kan inspirere dig, når I har undervisning sammen, eller når I sidder og drikker en fredagsøl og diskuterer kunst. Du kan desuden gå på kunstudstillinger på lokale og udenlandske museer for at hente inspiration til dit eget arbejde som kunstner. På Kunstakademiet er der vide rammer for, hvordan du kan udfolde din kunst, og alligevel blev grænsen nået, da en institutleder fra Kunstakademiet skubbede en buste af Frederik V i havnen. Hun blev fyret fra sin stilling.

Sådan ansøger du

Der optages nye elever hvert år, og den præcise ansøgningsdato og krav til ansøgningen finder du på kunstakademiets hjemmeside. Der findes ingen adgangsgivende eksamen. Men når du opretter en ansøgerprofil på hjemmesiden skal du svare på nogle spørgsmål, og du skal også uploade dokumentation for dine værker i ansøgningen, som indsendes elektronisk. Der er et optagelsesgebyr på 750 kr. Der udvælges ca. 50 ansøgere, som inviteres til en individuel samtale, og det endelig svar på optagelse gives i juni måned.

Kan man leve af at være kunstner?

Nogle enkelte kunstnere kan leve af deres malerier eller skulpturer, men de fleste er nødt til at have andet arbejde ved siden af. Om du lykkes med at kunne gøre kunsten til din levevej afhænger bl.a. af dit talent og om du kan få solgt dine værker. Du kan fx få dig en gallerist. Du kan også få bestillingsopgaver fra eksempelvis kommuner, som gerne vil have udsmykket bestemte kontorarealer, sygehuse eller det lokale bytorv med kunstværker. Mange kunstnere underviser inden for deres fag sideløbende med, at de selv er kreative. Det kan være på aftenskoler eller højskoler, men det kan også være, at du en dag ender med at blive professor på Kunstakademiet. Selvom du måske er nødt til at lave andet arbejde ved siden af din kunst, så kan det stadig være en tilfredsstillelse for dig at arbejde kreativt.

You May Also Like